Her bor vi!

Her kommer et etterlengtet blogginnlegg hvor dere får se hvor og hvordan vi bor. Vi bor på et koselig område i et hus delt i tre deler. Jenny og Ian våre vertsforeldre bor i den ene delen, vi i den midterste og en koselig leietager i andre enden av huset.

Her ser dere inngangen til palasset vårt med både dobbel husdør og tak med springende apekatter om morgenen.

Hagen vår, og de beryktede palmene vi henger hengekøyene våre i når vi skal slappe av litt ekstra.

Innkjørselen med “house gate” som lokkes og låses hver kveld – alltid diskusjon om hvem som skal låse gaten på kvelden.

Uteområdet som kan brukes til grilling, noe vi ikke har prøvd enda.

Kjøkkenet vårt der vi får besøk av alt fra julekaker, steinharde cookies, til store edderkopper, innovasjon av maur eller tacokrydder fra Norge. I døren bak kjøkkenet er Rosie – hushjelpen vår sitt hellige rom der hun vasker klærne våre med kjærleik.

Stuebordet der alt av mat spises. Duken må på vask minst to ganger i uka på grunn av fem jenter som ikke har lært å bruke tallerknene sine, den ble senest sendt på vask i dag – noe du ser. På morgenen er vi mellom en til fire tilstede på frokostene, men til middagen samles gjengen igjen. Kjøleskapet vårt som før var stappfullt av mat, er nå rammet av fattige barn i Afrika med stramt budsjett. Hver middag får vi også besøk av en gekkofamilie på døren ur til Hagen.

Huset sett fra hagens side.

Hovedbadet med dusj som ikke påvirkes om noen i andre rom går på do da vannet fortsatt holdes varmt. Denne brukes flittig hver dag. Vi har også tilbragt mange timer på do her etter runder med oppkast, diaré, og forstoppelse.

Jenny og Ian sin investering i skohylle som vi enda ikke er blitt helt vant til å bruke. All ære til Rosie som stabler opp alle skoene våre til veggen hver uke.

Rom 1: Hannahs’ hule med egen godtekrok, innlagt mugg i teppet og selv-vunnet rosa bamse på casino i jula.

Hun har skrivebord perfekt til utøyinger, eller rot som det blir mest brukt til.

Godtehjørnet med søppelkassen lett tilgjengelig og en liten vifte om det blir for varmt.

Ute har vi treningssykkelen vår som dessverre stadig blir mer slitt – ikke på grunn av bruk, men null bruk.

Hannahs’ klesskap fylt med godsaker og strikkagensere med tusenvis av tråder å feste på grunn av latskap.

Rom 2: Hannes’ rom. Dette rommet er preget av en tydelig katteelsker – Jenny. Rommet er alltid varmt og har dårlig luft da Hanne ikke åpner vinduene på grunn av en voldsom skrekk for edderkopper.

Rom 3: Kristines’ rom også kalt “film-rommet”. Dette rommet stinker, er litt for stort for hennes smak, men har smarte løsninger til hvordan ladesystemer av mobil skal funke når stikkontakten er ti meter unna. Dette rommet kan beskrives med ett ord: forferdelig.

Rom 3: Nathalie og Eiras’ rom. Dette rommet kalles “the Mandela room” på grunn av nydelig sjøutsikt, walk in closet og eget bad. Kommer du inn på rommet deres en kveld kan du fort legge merke til en strøken seng og en full av kaos. Nathalie ligger ofte slik og tenker over livet, mens Eira er frelst av headsettet, Non-stop og rot.

Bad 2: Hanne og Kristines’ bad. “Her lukter det alltid blomst” sier Hanne når hun skal beskrive det. Da kommer det raskt et svar fra sidelinja: “her lukter det alltid bæsj” fra Kristine. Vekten går snart i stykker etter stadig mer fett på kroppene her, men ellers fungerer badet greit minus dusjen/badekaret der.

– Team Sør-Afrika

Insta: @teamsorafrika

Haibo!

Nå har det vært stille en stund på bloggen og mye av grunnen til det er våre nye rutiner med jobbhverdag og undervisning. 

Vi har også hatt besøk av musikklassen  fra BiG i én uke, der de fikk innblikk i hva vi driver med her i Sør-Afrika. De bidro både med musikalske innslag og god stemning i flere av kirkens prosjekter. Det var utrolig koselig å se bleke, kjente fjes fra Grimstad igjen og vi kunne endelig føle oss litt brune! De besøkte Murchison, der Eira, Kristine og Hannah jobber, i tillegg til Care Centre, Khula, Safe Place, Youth Alive og Baby home. Vi var med på noe av deres opplegg, og ellers nøt vi flere kvelder med kortspill, sjokolade og god stemning. Vi fikk også være med dem en hel dag til Ushaka, som er et badeland i Durban. Takk for besøket! 

8BF4188E-2633-4EFE-B1B8-160ED6CD3298

Den siste uka har vært noe kaotisk, med sykehusbesøk, visum og punkterte dekk. Vi har brukt utallige antall timer på visumsøking, og dro senest denne uka inn til Durban for mer papirarbeid og søking. Vi håper visumet fikses raskt og at vi slipper flere turer inn til Durban, siden vi reiser 1.5 time med bil for å komme dit. 

Så rånere som vi er har vi klart å punktere tre dekk siden nyttår. Heldigvis har vi fått god hjelp av både gode venner og pastor Trevor til å fikse dekkene når vi trenger det som mest. Vi håper disse opplevelsene gjør oss til fem gode bilmekanikere når vi kommer hjem til Norge igjen. 

Ellers er stemningen fortsatt god, og vi trives veldig med det arbeidet vi gjør både på Baby Home, Murchison, Care Centre og barneskole. 

91F2041C-6320-4A62-B384-0EFFD6A11C40

556F7759-5908-4A26-AB70-059C0F7E5289

Nå venter vi snart besøk fra Norge igjen, noe vi ser veldig frem til.

Vi prøver å nyte den siste tiden vi har igjen, før vi plutselig lander i Norge!

– Team Sør-Afrika

Insta: @teamsorafrika

Ferie i ferien!

Vi er nå hjemme i Port Shepstone igjen etter en fantastisk fin uke i Cape Town! Hver dag var nøye planlagt og vi hadde strålende sol hver eneste dag. Cape Town er virkelig en nydelig by, med så mye gøy å by på!

Første dagen leide vi oss sykler og trillet langs stranda bort til et koselig marked som hadde alt mulig! Etterhvert hoppet vi på en sightseeing-buss som tok oss rundt i hele Cape Town! Med headset på ørene og utsikt over byen følte vi oss som ordentlige turister.

33097e14-d64a-45fb-a84e-a3a7d0f523ba.jpeg

d9dc24af-53e3-4b24-aa09-adfd1b52ecc6

Vi har blitt kjent med en familie her i Cape Town som inviterte oss med i kirka på søndag. Dette var en helt nyoppusset kirke som virkelig satset på å gjøre kirka til en spennende plass å være. Videre ventet lunsj hjemme hos samme familie med god mat og godt selskap, før vi tok turen videre til Goldfish-konsert i Kirstenbosch botaniske hage. Ingen av oss visste noe om dem som spilte, men god stemning var det uansett!

ca991fee-cf4f-4922-ae7f-69b4b0cdba93

Mandagen startet vi med sjokolade – og sorbet smaking ved en vingård i Paarl. Det var midt i blinken for oss sjokolade-elskere. Senere samme dag gikk vi opp til Table Mountain, 1085 moh. De fleste turister tar gondolbanen opp, men siden vi er nordmenn måtte vi få på joggeskoene og gå opp. Anpustne og svette kom vi oss til toppen med en nydelig utsikt! Etter hundrevis av bilder, suvenirbutikk og middag i cafeen, tok vi gondolbanen ned igjen.

dd6cb810-e563-45c5-b0b4-7bc22c14ce2e

721e21e1-65c0-4db6-919c-f1b2cd44d812

Dagen etter kom vi oss tidlig opp for å gå på Cabel Walk shopping senter! Etter noen timer der, stresset vi oss bort til båten som skulle ta oss bort til Robben Island. Desverre kunne ikke båten gå den dagen på grunn av været, noe som var en stor nedtur for oss alle. Derfor har vi konkludert med at vi før eller siden må tilbake til Cape Town! Vi fikk opp humøret igjen senere på kvelden da vi dro for å se Matilda av Roald Dahl på teater.

Siste dagen kjørte vi til en pingvinstrand, noe som visstnok er en veldig populær turistattraksjon. Det var litt delte meninger om pingvinene var søte eller ekle, men bilder fikk vi hvertfall tatt mange av!

cefa76b8-02e0-415d-b2ac-dc2a3d7af46c

Videre kjørte vi til Cape Point, noe som vi trodde var Sør-Afrikas sørligste punkt, men som viste seg å bare være Cape Towns sørligste punkt. Fint var det uansett, og vi fikk til og med se et klart skille der Det Indiske hav og Atlanterhavet møttes.
Oppholdets siste utflukt gikk til en kjent strand med fargede hus på rekke og rad.

8c68c7ae-02c6-41b8-b87c-2ca3dfc1427e

Nå er vi klare for å sette i gang med en travel, men forhåpentligvis givende hverdag. I tillegg til bibelundervisning, jobbing med youthworx og youth alive, skal vi alle jobbe på ulike plasser rundt om i Port Shepstone. Vi har det fortsatt veldig bra her i Sør-Afrika, og er klare for hva 2019 har å by på!

– Team Sør-Afrika
Insta: @teamsorafrika

Spontantur til bushen

Jula er over, og vi fikk plutselig noen dager uten planer på kalenderen. Vi bestemte oss for å komme oss ut av huset disse dagene og bestilte Bungalow-hytte et stykke utenfor Durban – og sivilisasjonen. 

1D3730F3-80D4-4E31-82D6-C19FF736CCBA

Etter noen timers kjøring kom vi endelig fram til noe som så ut som et veldig fint hotell. Vi sjekket inn og fant ut at bungalowen vi bestilte var ikke mulig å kjøre til med bilen vår, men derimot 3.5km gåavstand unna selve hotellet. Det var verken seng, strøm, wifi eller luksus-hytte slik vi tenkte, men derimot en liten stråhytte med ville nesehorn, antiloper og sebraer rundt. Vi fikk heldigvis et annet sted å sove de to nettene vi skulle bo der, og ble tatt godt i mot av personalet etter mye fram og tilbake.

Den første natten var vi veldig glade for å slippe å bo i bungalowen i ødemarken. Kvelden begynte med litt regn under middagen og utviklet seg til full storm med kraftig tordenvær og lynnedslag. 

Ellers nøt vi dagene med massasje, god mat, og «safari»-tur med en hyggelig guide.

3940D5DD-EB99-4206-82D5-AB328F8D5EB2

FBDC4440-EEB9-4A63-9DD9-D3C0ACEA213C

B2922291-A4B9-4687-A380-0B53D31B557D

Vi har hatt en fantastisk fin og avslappende jule – og nyttårsfeiring og vi er takknemlige for alt 2018 har bydd på. Vi er veldig klare for 2019 og alt Gud har planlagt for oss, både individuelt og som team! Godt nyttår til alle dere der hjemme!

– Team Sør-Afrika

Insta: @teamsorafrika

 

Jul i 30 varmegrader

Det er lille juleaften og julestemninga eksisterer desverre ikke. Noen juletradisjoner har vi likevel fått med oss, der ett av høydepunktene var å feire norsk jul med familien til Ingrid (ansatt på Skogheim konferansesenter som ligger i området). Hvert år blir risengrynsgrøten kokt hele dagen for å en smakebit av hvordan norsk grøt skal smake. I tillegg lagde hun kransekake med hele 24 ringer og den ble konstruert og pyntet av oss! Juletregang med både norske og engelske sanger vår også stas. Dette er noe familien hennes gjør hvert år, siden de nemlig har litt norsk blod.

IMG_E8291

Siden sist har vi også besøkt The Red Desert, som er verdens minste ørken! Det var en spesiell opplevelse, med masse rød sand og rundt 35 varmegrader. Med selvutløser på kameraet prøvde vi oss på et familiebilde i de fine omgivelsene. Videre dro vi til Beaver Creek, som er en kaffeplantasje. Der fikk vi en guidet tour med kaffesmaking, og man kan trygt si at hele gjengen skalv av koffeinsjokk etterpå! Noen av oss er nå ett steg nærmere å bli kaffedrikkere!

DSPOE6493

OLGHE3073

Et annet høydepunkt i løpet av uka har vært vår første surfetime! Etter utallige forsøk klarte vi å stå i noen sekunder, noen bedre enn andre. Med salt og sand fra innsiden og ut, dro vi fornøyde hjem.

Vi har det fortsatt veldig bra og ser frem til julaften i morgen!

IMG_E6798

Team Sør-Afrika

Insta: Teamsorafrika

 

 

 

 

Graduation og mørke-shopping

På fredag fikk vi oppleve «graduation» på Khula, altså en avslutningsfest for de største barna som skal begynne på skolen. Vi var med og hjalp til med praktiske oppgaver og for å se selve seremonien. Jentene kom med ny-frisert hår, hvite finkjoler og høyhælte sko, mens guttene kom i dress med sløyfe. Firkant, trekant, sirkel og stjerne var noen av formene som alle barna fikk vise at de hadde lært seg på «Khula teach». Det varte og rakk, og selve seremonien kan man si er et godt eksempel på «African time», der utdeling av diplomer, goodiebags og fotografering var et rent kaos og var veldig mye mindre formelt enn hva vi er vant til i Norge.

Her fremfører de sanger de synger på Khula, blant annet “Telephone to Jesus” og “Sawubona Hello”.

IMG_6485

Litt underholdning med “The Marimba-boys”, som sjefen på Khula liker å kalle de.

IMG_6490

Finstasen og graduation-hatten er endelig på.

IMG_6489

 

I løpet av den siste uka har teamet gått utenfor komfortsonen og prøvd seg som ledere i smågrupper på Global Leadership Conference. Konferansen ble arrangert for skoleelever på rundt 14-18 år, der vi fikk høre flere gode foredragsholdere fra blant annet USA og Australia. Selv om vi i starten var usikre på hva dette dreide seg om, er det en fin erfaring og ta med seg videre.

Våre to mesterkokker Hannah og Eira har bakt 150 kanelsnurrer og 180 kjeks til både Murchison og til avslutning på Gap (after school-program) denne uka. Det var stor stas, både for oss og ungene!

IMG_3008

Ellers så er strømbrudd i 2-3 timer om dagen blitt en del av hverdagen. Vi har til og med vært på matbutikken uten strøm, det var null problem helt til vi kom til kassa og skulle betale. Stadig får vi høre kommentarer som «Welcome to Africa girls» og «Do you take the power for granted in Norway?». Vi får ekstra julestemning av lommelykt og telys i alle rom hver kveld.

Vi koser oss masse her, og gleder oss til koselige juleforberedelser i den kommende uka!

 

– Team Sør-Afrika

Insta: @teamsorafrika

 

 

Røde kasteballer!

Ble litt sen oppdatering på bloggen, men bedre sent enn aldri. Frem til nyttår kommer vi til å være litt «kasteballer», og hjelper til der det trengs fordi skoleåret her slutter til jul, og ikke juni slik det fungerer i nord.

Til nå har vi blant annet fornyet visumet vårt så vi kan være her til slutten av mars slik planen er. Å søke om visum tok oss rundt tre dager. Vi fylte inn lange søknader på nettet, og det var deilig å bli ferdig etter 2.5t ventetid i Durban der søknaden skulle godkjennes og sendes inn. Forhåpentligvis går dette bra, men vi må bare fortsette å be.

Været har vært en del grått i det siste, og det har lynet og tordnet tre ganger bare denne uken. Til tross for det har vi rukket å blitt rimelig solbrente! Det har også vært en del overskyet, så vi har tilbringet noen mer solfylte dager på nabohotellet: Hill Billion. Her kan vi slappe av med basseng, solsenger og kald drikke.

Det er stadig nye ting å oppleve: nydelige lunsj-vafler på Wafflehouse, disippelgruppe, ungdomsmøter og fine turer langs stranda.

Noen av ungdomsmøtene her er ganske forskjellige fra det vi er vant med. Vi fikk oppleve en zulu-kveld med 2 timer høylytt lovsang, og veldig crazy dansing. «I think i need to bring ear-protection next time» sitat Hannah.

I løpet av uka fikk vi oppleve en kveld og natt uten strøm. Dette var selvfølgelig midt under visum-søknaden der alle fem skulle fikse ting på nettet. Etter litt bønn ble det en koselig kveld med hodelykter og stearinlys. Allerede neste morgen var strømmen tilbake slik at vi fikk fikset det vi skulle før vi kom til Durban der alt av papirer skulle leveres til ny søking.

På Khula denne uka fikk vi i oppgave å sortere titalls søppelsekker med klær i ulike kategorier. Disse skulle fordeles omtrent likt i 300 poser som skal deles ut til familier som trenger det. Denne prosessen som tok oss en dag, brukte de ansatte to uker på i fjor.

Ellers er livet på Baywiev Farm rolig. Vi har ei nydelig hushjelp som vasker rommene våre hver uke i tillegg til å vaske klær – og stryke de, mot av vi betaler litt i uka. Kveldene her går ofte til strikking og film.

En nyhet er at vi endelig har fått vår egen bil! Dette har vi ventet så lenge på. Det er deilig å føle seg fri og kunne kjøre der vi selv vil. Hannah og Hanne kjører som noen engler selv med venstrekjøring.

Team Sør-Afrika

Insta: @teamsorafrika